Verkkosivujen suunnittelu alkaa sisällöstä

Verkkosivut SEO Inbound

29.4.2016 11:10:44 Kirjoittanut Samuel Tenhunen

Verkkosivujen rooli osana ostoprosessia kasvaa koko ajan. Jotkut tutkimukset sanovat, että jopa 81% ihmisistä tutkii vaihtoehtoja verkossa ennen tärkeän hankinnan tekemistä (Retailing today, 2013). Tutkimuksissa sanotaan myös, että 71% B2B-ostajista aloittaa ostoprosessin geneerisellä haulla, eli ei hae tiettyä yritystä tai tuotetta (Google, March 2015). Yksi syy tähän on mobiilikäytön nopea kasvu. Voimme tutkia ostomahdollisuuksia missä vain, milloin vain. Yhdelläkään bisneksellä ei siis ole nykyään varaa olla hyödyntämättä verkkoa mahdollisimman hyvin, jos haluaa pysyä kilpailukykyisenä.

Verkkosuunnittelu tänäpäivänäVerkkosivuja tehdään vielä liikaa aloittamalla suunnittelu etusivusta, yrityksen palveluista käsin. On liian helppoa miettiä oman yrityksen tarjoomaa ja lähteä jäsentelemään sivustoa siitä, miten palvelut esitellään. Pahimmillaan tämä tehdään tietokoneen näyttöön suunnitellun taiton pohjalta, jolloin mobiili on vain pakollinen paha. Tämä ajattelu on kuitenkin hyvin vanhanaikaista, ja sen avulla unohdetaan sekä asiakaan tarpeet että asiakaskäyttäytyminen.

Haku vaikuttaa ostamiseen

Nykyaikainen ostoprosessi on hyvin vahvasti maustettu hakukoneella. Thinkwithgoogle.com-sivusto antaa hyvää nopeaa kuvaa siitä, miten mm. haku vaikuttaa ostamiseen eri aloilla ostoprosessin eri vaiheissa. Hakukoneet ohjaavat kiinnostuneen sivulle, joka parhaiten vastaa tämän esittämään kysymykseen. He, jotka ovat yrityksesi nimen osanneet Googleen kirjoittaa päätyvät etusivulle, mutta ovat todennäköisesti jo asiakkaitasi. Tästä syystä sisältömarkkinointi, tai ehkä vielä laajemmin inbound-markkinointi, on viimeisen muutaman vuoden aikana noussut tärkeäksi osaksi modernia myyntiä ja markkinointia.

SISÄLLÖT ohjaavat myyntiin

Verkkosivujen suunnitteluun tämä vaikuttaa niin, että yritysten on ensin mietittävä, mihin asiakkaan kysymyksiin se haluaa vastata. Tämän jälkeen on mietittävä sisällöt, jotka auttavat asiakasta ratkaisemaan nämä kysymykset. Sisällöistä asiakas ohjataan tutustumaan yrityksen palveluun tai tuoteeseen, joka voi auttaa ratkaisemaan vastaavat ongelmat. Tuote- tai palvelusivulta asiakas ohjataan osto/myyntiprosessiin. Jos asiakas tietää, minkä tuotteen haluaa, hän päätyy suoraan tuotteen sivuille hakukoneesta, eikä muu sisältö ole hänelle hidaste.

Kun tämä prosessi on kaikilta osin mietitty, voidaan siirtyä miettimään, miten etusivu koostetaan, jotta se vastaisi näihin samoihin kysymyksiin, joihin sisällöt juuri suunniteltiin. Tämä kaikki on tehtävä tietenkin mobiilinäytön ehdoilla. Jos mahdollista, otetaan käyttöön myös personointi ja hyödynnetään olemassa olevaa asiakasdataa varmistamaan, että sivujen sisältö vastaa täsmällisesti asiakkaan profiilia.

Jos näin edetään, on suunnittelu tehty asiakkaan tarpeet edellä ja lopputuloksena on sivusto, joka toimii tehokkaana inbound-markkinointialustana. 

Kiinnostaako digitaalinen markkinointi? Tutustu palveluihimme täältä

Samuel Tenhunen

Samuel Tenhunen

Experienced marketing professional with expertise in digital strategy and consumer experience.